Fund raising events

När smaklökarna får bestämma – en resa i Beringers värld

Beringer            

En februarikväll samlades ett 30-tal Rotarymedlemmar på inbjudan av Stockholm International Rotary Club på Hotell Hellsten i Stockholm. I en sparsamt upplyst lokal glömdes det kalla stockholmsvädret bort för ett slag och istället gjorde medlemmarna tillsammans en resa i smakernas och dofternas värld. En resa som gick till varma och soliga Napa Valley i Kalifornien. Det var dags för vinprovning av Beringers viner.

Beringer är ett kaliforniskt vinhus med en unik historia – under förbudstiden i USA var de den enda vinproducenten som fick tillverka nattvardsvin. På så vis kunde Beringer överleva då majoriteten av alla andra vingårdar tvingades stänga sin produktion och idag är det den äldsta vinproducenten i Kalifornien. Från tillverkning av nattvardsvin har utvecklingen idag kommit till den senaste produktnyheten: en Cabernet Sauvignon Bag-in-box speciellt framtagen den svenska marknaden. Detta vin ingick i vinprovningen tillsammans med fyra andra viner.

Framför deltagarna stod fem glas med vin, tre röda och två vita. Ett av de fem vinerna som deltagarna hade i glasen framför sig var Cabernet Sauvignon Bag-in-box. Innan vinprovningen drog igång fick deltagarna gissa vilket av vinerna som var just denna bag-in-box.

”Bag-in-box har lågt anseende i USA, varför tar ett premiumvarumärke fram ett lådvin?” undrade en av de engelskspråkiga deltagarna.

”Många vinmakare tappar sina mest enkla viner på box medan de mer arbetade vinerna hamnar på flaska. Vi har resonerat helt annorlunda och har istället tagit ett riktigt bra vin och tappat det på box eftersom vi vet att bag-in-box formatet är uppskattas hos många konsumenter, framför allt på den svenska marknaden. För att illustrera hur bra lådvin kan vara börjar vi med ett blindtest, som ni säkert märker är det svårt, kanske till och med omöjligt, att avgöra vilket av dessa viner som kommer från en bag-in-box”, sa sommelieren Niclas Tuomela som höll i vinprovningen.

Varje deltagare fick så småningom en tallrik med olika tilltugg framför sig. Parmaskinka, sockrad melon, endivsallad, limeindränkt lax, en skvätt chilisås och lite aromatkrydda representerade grundsmakerna vi finner i mat – salt, sött, beskt, surt, hetta och umami. Niclas förklarade:

  • Dessa tilltugg är för att illustrera hur mat och vin påverkar varandra – vid en lyckad kombination förhöjer de varandra medan en misslyckad kombination kan bli katastrofalt fel. Börja med en tugga av melonen och drick sen en klunk Napa Valley Sauvignon Blanc. Är därefter en bit lime-lax och ta en klunk av samma vin och känn hur stor skillnaden blir. Som ni märker gör den syrliga laxen att syran i vinet balanseras medan den söta melonen inte balanserar vinet och det känns surt och strävt i munnen.

Effekterna lät inte vänta på sig, deltagarna ömsom skrynklade ihop ansiktet av de missanpassade smakerna, för att i nästa stund brista ut i ett ”Mmm, vad gott!” när de sedan provade vinet tillsammans med en matbit som passade till vinet. Vissa kombinationer var mer väntade medan andra var mer av en överraskning.

  • Syra och tanniner är två komponenter i vin som måste ha en motsvarighet i maten. A och O när man ska välja vin till maten är: sådan mat sådant vin. Har jag mycket syra i maten måste vinet också ha hög grad av syra, annars jobbar smakerna mer mot än med varandra. Samma sak med tanniner – ett tanninrikt vin kräver salt och smakrik mat. Dricker man ett tanninrikt vin med söt mat eller sur mat kan det verkligen smaka illa, sa Niclas.

Att vin och mat är så viktiga tillsammans har Beringer tagit fasta på bland annat genom att utveckla konceptet ”wine and food in balance” vilket går ut på just vikten av att tänka efter när man matchar mat och vin för att få ut det mesta och bästa av två världar. Beringers viner kommer från druvor som odlats i olika delar av Kalifornien där terrängen ser olika ut från gård till gård. Därför har Beringers viner många olika sorters karaktär som sträcker sig över ett brett smakspektra – på så vis är de lämpliga till mängder av olika sorters mat.

Vilket vin passar till stark mat? Hur förändras ett vitt vin när det lagras? Varför består viner nästan aldrig till 100 procent av en druvsort? Frågorna fortsatte att hagla in under kvällen och många deltagare antecknade flitigt när Niclas förklarade.

Det var ett uppsluppet och glatt gäng som fyllda av ny kunskap lämnade veckans möte för att ge sig hem i den kyliga stockholmskvällen.

”Jag har varit på en del Rotarymöten med min fru som är medlem, ikväll var ett av de bästa möten jag varit på”, sa en av deltagarna innan han försvann ut i februarikvällen.

Pengarna som samlades in under kvällen gick till Stockholm International Rotary Club projektet till stöd för Phyllis Wambui Memorial Childrens Home i Kenya (http://www.barnvanhumanitar.se/). Totalt genererade vinprovningen 6 750 kronor till projektet.

Advertisements